Burgers als aandeelhouder in een offshore windpark

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

Offshore windparken zijn grote projecten en lijken in de huidige neoliberale politieke context alleen door buitenlandse bedrijven gebouwd te kunnen worden. Zelfs ons eigen offshore bedrijfsleven werkt vrijwel uitsluitend voor buitenlandse opdracht gevers, omdat EZ al jaren systematisch weigert mee te helpen met het ontstaan van een Nederlandse thuismarkt. Ons EZ creëert zo een rare ontwikkeling, ze zijn schadelijk voor onze samenleving.

Inhoud

Unieke kans op betaalbare duurzame stroom

Maar nu is er een kans, de nederlandse financierings maatschappij Typhoon Capital heeft de rechten voor een groot Nederlands offshore windpark. Het komt 50 km ten noorden van Schiermonnikoog in de Noordzee. Typhoon Capital heeft de SDE subsidie beschikking en het recht om het windpark te bouwen. Maar ze zijn een financierings maatschappij, ze hebben alleen het recht om te bouwen gekocht.

Winst naar Korea

Het Koreaanse Daewoo wil het graag kopen, zo krijgen zij de Nederlandse subsidie, en kopen wij straks groene stoom van een buitenlands bedrijf, waar de winst naar Korea gaat.

Of winst in de eigen samenleving houden

Als Nederlandse burgers investeren in dit park, en dus de stroom voor zichzelf gebruiken, blijft de subsidie in de Nederlands economie. Maar dan moeten deze burgers zich wel organiseren. En een eerlijke deal met Typhoon Capital kunnen sluiten.

Speciaal voor mensen die gemak zoeken

Nu is een offshore windpark duurder dan een land windpark, maar met de SDE subsidie wordt dat verschil gecompenseerd. Daarom is dit een unieke kans, voor burgers die duurzame stroom willen op een gemakkelijke manier. Ze hoeven alleen maar lid te worden van de club (bestaat nog niet) die ze organiseert en een deal heeft met Typhoon Capital.

Typhoon Capital kan de rechten ook aan een buitenlandse bedrijf verkopen. Dan blijft de winst naar buiten onze maatschappij. Het blijft nog steeds interessant, omdat de stroom in Nederland aan land komt. De gebruikers of klanten zitten in de Nederlandse markt. Maar door massaal zelf aandeelhouder te worden, hebben burgers meer invloed, op voordeel voor zichzelf.

Belangstelling? Geef je op bij http://www.pakdewind.nl

Risico's

Er zijn nog wel risico's verbonden aan deze investering

  • We doen zaken met de onze eigen overheid, een club in de greep van fossiele belangen, die de regels en subsidie voor duurzame energie elke paar jaar verandert. Zo creëren ze zo veel mogelijk risico voor duurzame energie. Er is weliswaar een subsidie beschikking, maar als 500.000 Nederlandse gezinnen hiermee duurzaam worden, dan is dat een grote stap. Mogelijk geven de fossiele belangen in onze regering dan opdracht aan EZ en Financieen die duurzame verbetering extra tegen te werken. Zoals ze dat de afgelopen 20 jaar ook deden. Hier helpt het om op een verstandige duurzaam denkende partij te stemmen.
  • Het windpark gaat gebouwd worden door BARD, een Duits bedrijf gespecialiseerd in offshore windparken. Ze creëren kosten voordeel door alles in een hand te houden. Van windmolen tot draaiend windpark, zij hebben alles zelf bedacht en ontwikkeld. Daardoor zijn er minder problemen met de koppelingen in het project, tussen fundering en windmolen, en de schepen die daarbij nodig zijn. Het concept is uitstekend, maar ze hebben nog geen track record. Hun eerste windpark is wel in aanbouw, er staan nu ca 17 windmolens op de Noordzee in windpark Bard 1. EZ heeft de voor het toekennen van de SDE subsidie voor offshore windparken aanbesteed, en BARD had veruit het beste aanbod. Ze wonnen beide kavels van iedere 300 MW. Daarom heet het nu te bouwen windpark Gemini 600 MW, goed voor 400 tot 700.000 Nederlandse gezinnen.
  • Een derde risico is Tennet. Het windpark moet met een 50 km lange kabel worden aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet. EZ heeft gesteld dat Tennet deze kabel moet aanleggen, maar op kosten van de windpark bouwer. Helaas heeft Tennet eerder al een extreem hoge schatting gegeven van de kosten van een dergelijke kabel. Dit kan onkunde van Tennet zijn, of een van de strategieën om duurzame energie af te remmen. Tennet heeft een groot deel van het duitse elektriciteitsnet mogen overnemen, inclusief de Duitse kabels naar hun offshore windparken. Maar ook daar heeft Tennet al geklaagd dat ze geen geld hebben voor die duitse offshore kabels. Daarmee is dit ook weer een kans, als burgers zelf de regie nemen, kunnen we zelf een bouwer van die kabel aanwijzen.

Door als burgers deze risico's aan te gaan, maken we Nederland duurzaam.

Doe mee! Geef je op http://www.pakdewind.nl

Persoonlijke instellingen