Burgers kiezen de beste plaats voor een Windpark

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

De gemeente Haarlemmermeer laat windpark initiatiefnemers 3 alternatieve windpark ontwerpen maken, waarna de bevolking mag stemmen op het te bouwen ontwerp.

Dat was een paar jaar geleden de bedoeling. Of het ook zo zal lopen is de vraag. Het lijkt er op dat de grond eigenaren zo veel invloed hebben gekregen, dat ze de ontwerpmogelijkheden wat veel hebben ingeperkt.

Oorspronkelijk had de gemeente besloten dat in het zuiden van de Haarlemmermeer een windpark van 20 MW moest komen. En dat ze alleen zouden meewerken aan dat project dat de voorkeur had van de inwoners van de gemeente. Die mogelijkheid heeeft een gemeente omdat ze zelf besluit een bepaald windpark mogelijk te maken, of juist niet, door in het bestemmingplan alleen het door de eigen burgers gekozen windpark ontwerp mogelijk te maken.

Ze gingen zo ver dat boeren die al een prive deal hadden voor windmolens op hun grond met een commerciële windpark ontwikkelaar, daar geen toestemming voor zouden krijgen. ze konden kiezen, geen windmolens, of meedoen met het door de burgers te kiezen windpark ontwerp. De basis van dit besluit van de gemeenteraad, is dat zij als raad besluiten ergens een bestemmingsplan wijziging voor te maken of juist niet. Zo kunnen ze een van de alternatieve windpark ontwerpen mogelijk maken, door alleen daarvoor het bestemmingsplan aan te passen.

Vervolgens ontstond een lang en kennelijk moeizaam onderhandelingsproces tussen de grondeigenaren en de organisatoren van het ontwerp proces, een projectgroep van burgers.

Persoonlijke instellingen