Kernenergie geeft steeds meer CO2 uitstoot

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

Er zit systematisch iets fout in de NRC berichtgeving over kernenergie. Kernenergie veroorzaakt ook CO2 uitstoot en dat neemt toe. Nu al is het ca 130 gr/kWh, Gascentrales veroorzaken ca 500 gr/kWh. Vorige week ontbrak de CO2 ook al in de grafische afweging voor of tegen kernenergie.

De CO2 uitstoot van kernenergie ontstaat bij het opwerken van uranium erts tot splijtbaar uranium. Omdat er zo weinig Uranium 235 in erts zit, is er heel veel energie nodig om dat beetje uranium te concentreren. Wat erger is, naarmate de ertsen armer worden neemt de benodigde energie voor het zuiveren toe. Tot ergens tussen 2040 en 2080, dan zijn de meest geschikte ertsen op en stijgt de CO2 uitstoot van kernenergie explosief. Er moet dan meer energie in het opwerken gestopt worden dan er in de kerncentrale mee wordt opgewekt, een negatieve energiebalans dus.

Dit is uitgezocht door 2 wetenschappers Storm van Leeuwen en Smith, na te lezen op http://www.stormsmith.nl Na hun repliek op commentaar van critici, bleef het stil, hun conclusies staan dus als een huis. Of de NRC ze ook mee wil nemen in de berichtgeving.

Ook de regering houdt het steeds op de foute hoeveelheid van 0 gr CO2 voor kernenergie. Het is dus een beetje flauwe propaganda van VVD'er Rene Leegte om te beweren dat kerncentrales geen CO2 uitstoten. De CO2 uitstoot van Atoomstroom zit dus al in de brandstof, maar staat nog niet op het stroom etiket.

Op 26 april 2011 naar NRC gestuurd

Persoonlijke instellingen