Open Source Zonnestroom Dakopbouw

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

Er zijn veel platte daken in dit land. Hoe kun je daar het beste zonnepanelen op bouwen?

  • Heel grote bedrijfsdaken het beste met plat liggende zonnepanelen of ruim uit elkaar gezette schuin opgestelde panelen.
  • Woningen met een plat dak hebben eigenlijk niet zo veel ruimte. Daar kan een draaibaar opgesteld schuin opbouw "dak" met daarop alleen zonnepanelen. Door het meedraaien met de zon neemt de opbrengst een factor 2 toe (ongeveer) En door een slimme constructie van het draaimechanisme heb je geen last van allerlei pijpjes op het dak.

Meestal worden zonnepanelen op een dak, per stuk op een schuine bak geplaatst. Daarbij kunnen richels en pijpjes op het dak in de weg zitten. Zodat de bakken met panelen niet op een optimale plek passen.

Ik stel een ring voor, waarop een schuine constructie rond kan rijden, eigenlijk om zijn as kan draaien, en zo met zijn schuine vlak de zon kan volgen. Op dat schuine vlak worden dan zonnepanelen gemonteerd.


De ring verheft zich boven de pijpjes an andere obstakels op het dak, voor zover nodig, en de ring wordt op flexibele plaatsen ondersteund met een poot op het dak. Zo kun je die poten op plaatsen zetten waar ruimte is. Bovendien hebben die poten een grote voet voor de ballast met stoeptegels. Die ballast wordt dan meteen over het dak verdeeld, en kan ook nog op plaatsen waar het dak sterk genoeg is.

Door een standaardisatie van deze constructie kan de prijs relatief laag blijven en kunnen veel mensen met een plat dak veel zonnestroom opwekken.

Inhoud

Ring

De ring moet natuurlijk netjes ringvormig zijn en dat moet bij de installatie gemakkelijk geregeld kunnen worden. De ring is eigenlijk een verticale rail, waar zowel aan de onder als bovenkant wielen over rijden. Zo kan de wind de opbouw niet van het dak tillen.

Als de ring past, ergens tussen de obstakels op het dak, dan hoeven de poten onder de ring niet zo hoog te zijn. De onderkant van de panelen moet dan wel tussen de ballast tegels door draaien, of er net boven blijven. Het meedraaiende terras kan dan achterwege blijven, of gewoon vast op het dak liggen, waar de Zonnevaan omheen draait.

Dakterras

Zie het als een rond dakterras, net zo groot als het dak breed is. Op dat ronde, draaiende terras ligt een plankier, waarop je tuinstoelen kunt zetten. De zonnepanelen kunnen daar zelfs verder doorlopen tot onder het plankier, net hoe het uitkomt met de maten van de panelen, en of de onderuit stekende panelen ergens op het dak langs een obstakel moeten kunnen. Daarboven op staat een schuine constructie waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Aan de lage kant kun je niet zitten. Waar het vlak met zonnepanelen hoog is, heeft het ronde terras een hek, zodat je er niet af valt.

Stormvast ontwerp

Tussen de panelen zitten kieren van ca 10 cm daardoor kan de kracht van de wind wat afgevoerd worden bij stormen.

Besturing

De besturing van het Zonnedakterras (naam?) is intelligent en heeft een verbinding met weerdiensten. Als de wind te hard is, draait hij zich zo, dat het schuine vlak naar de wind is gericht. daardoor is de kans kleiner dat windvlagen er onder komen.

Elektromotoren draaien het zonnedakterras, maar zo langzaam als de kleine wijzer van de klok. En elke avond als de zon weg is, draait hij weer naar de ochtend stand. Ook bij een nachtelijke storm wordt hij wakker en draait zijn schuine kant naar de wind, als een windvaan (Zonnevaan, de naam als hij geen plankier heeft) De besturing heeft ook een website waar je als eigenaar of een andere beheerder, de Zonnevaan zelf in een bepaalde positie kan draaien. Dus ook als je niet thuis bent.

Bijvoorbeeld een verhuurder van een woonwijk met veel platte daken, kan het beheer van alle Zonnevanen in zijn wijk uitbesteden aan een externe beheerder.


Naam voor deze installatie

Volkskrant blogger Thera stelt voor "Girasole" Het Italiaanse woord voor zonnebloem en betekent letterlijk : draai met de zon. Als het ook nog met dezelfde kleuren en vorm wordt uitgevoerd lijkt de wijk op een veld zonnebloemen. Stel je voor dat je tussen dergelijke huizen fietst met op elk huis een ronde, op de zon gericht object. Elk huis heeft dan dezelfde bovenkant. Hoe kunnen ze zich met de rest van de woning onderscheiden?

Andere namen, Zonnevaan en zonnedakterras


Zie je verbeter mogelijkheden? Schrijf ze er bij!

Persoonlijke instellingen