Richt zelf een coöperatie op

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

Het oprichten van een windmolen coöperatie is simpel. Het gaat er om wat je vervolgens doet, wil die coöperatie ook echt bestaansrecht hebben.

Op deze pagina de benodigde stappen voor het oprichten van een windmolen coöperatie en wat daarna kan komen, uiteindelijk is dat het samen met de leden bouwen van een eigen windpark. Totdat het zo ver is, zijn er vele stappen te zetten.

Let op:
Deze tekst is verre van compleet, er wordt nog aan gewerkt... Bedenk dat je zelf verantwoordelijk blijft voor wat je doet en organiseert.

ingredienten

Voor het oprichten van een coöperatie heb je nodig:

 • een aantal mensen, die het bestuur gaan vormen. Zij zijn in feite de oprichters.
 • een concept oprichtingsakte, kijk af bij een andere windmolen coöperatie.
 • een notaris die ja adviseert en zijn trol speelt.
 • besef dat je werkt aan nieuw sociaal kapitaal

Voor een vruchtbaar vervolg is het nuttig als er al een doelgroep is, waar geïnteresseerde leden in zitten. Er is behoorlijk wat lobby en uitzoek werk te doen, als coöperatie moet je wel enige kennis van windparken hebben (dat is goed op te bouwen) om er over mee te praten. Voor de verschillende aspecten vorm je werkgroepjes.

waarvoor is een coöperatie

Een coöperatie is een samenwerkings verband van partijen, meestal burgers, voor een economisch doel. Sluit niets uit, hou het algemeen, bijvoorbeeld het opwekken van duurzame energie, windstroom, zonnestroom, maar ook het gezamenlijk inkopen, voor de leden van van bijvoorbeeld zonnestroom installaties, dienstverlening daarvoor. Andere mogelijke doelen: het samen laten isoleren van woningen, het samen kopen van een windmolen die al ergens bij een boer staat. Het opbouwen, of inhuren, van voldoende expertise om dat allemaal te kunnen doen. De PR voor dit alles.

De belangrijkste eerste stappen zijn (voor of na de officiële oprichting):

 • het zoeken naar geschikte windpark locaties, die de goedkeuring van de achterban, de toekomstige leden kunnen krijgen
 • ondersteuning krijgen van de betrokken gemeentes, en ook draagvlak bij voldoende politici.
 • leden werven en draagvlak voor het eigen windpark plan,
 • dus communiceren en uitleggen, zorgen dat andere inwoners van de gemeente te weten komen dat je met en groep mensen al actief bent, en anderen de gelegenheid bied, ook mee te doen, of gewoon als lid, of actief in een van de werkgroepen

Verderop in het traject naar een windpark, komen andere zaken aan de orde, dit zijn de belangrijkste bij de start van een coöperatie.


belangrijke keuzes voor een coöperatie

 • allereerst wat is het doel?
 • doe je alles voorlopig met vrijwilligers?
 • wil je meteen met betaalde professionele mensen werken?

Als club vrijwilligers kun je goed beginnen, maar bedenk dat commerciële windpark projectontwikkelaars de gemeentes en landeigenaren afschuimen voor de mogelijkheid ergens een commercieel windpark te ontwikkelen. Als windmolen coöperatie werk je voor de leden, niet voor de winst van een commercieel bedrijf.

Wat de laatste jaren vaak gebeurt, is dat de coöperatie met zijn initiatief draagvlak ontwikkelt en dat vervolgens met dat draagvlak een deel van het park wordt afgestaan aan een commerciële ontwikkelaar, als betaling voor het ontwikkelen van het hele park.

Een alternatieve manier is dat de gemeente financieel bijdraagt in de aanloop kosten. Een gemeente die wil dat de eigen bevolking een belangrijke rol houdt, zorgt voor voldoende ondersteuning, ook betaalde ondersteuning. Een lokale coöperatie helpen, versterkt ook de band tussen gemeente en burgers.

Een windpark bouwen is een miljoenen klus, met miljoenen belangen. Daar hoort uiteindelijk door professionals aan gewerkt te worden, ander wordt het door professioneel werkende commerciële partijen overgenomen.

Gemeentes zouden de eigen duurzame ontwikkeling zo belangrijk moeten vinden dat ze een coöperatief initiatief voldoende ondersteunen. Door er nauw bij betrokken te blijven, zonder zelf als zakenpartner op te treden, blijf je voeling houden met het proces, en weet je ook als een commerciële partij er met de toekomstige winst vandoor wil gaan.

....

Terug naar de lijst met coöperaties

Persoonlijke instellingen