Schone energie van het platteland

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

Antwoord op een brief van Lambert van Nistelrooij, CDA fractie EU parlement.


Meneer van Nistelrooij van het CDA, het is allang bekend hoe gemeentes op het platteland lokale duurzame opwekking kunnen bevorderen.

  • Dat gebeurt als gemeentes hun eigen inwoners in de driverseat zetten. Wieringermeer, Amsterdam Noord en Haarlemmermeer, doen dit al, en zij zijn niet de enige.
  • Als de gemeente zelf kiest waar in hun regio (niet slechts de eigen gemeente) de goede windpark locaties zijn. Zie http://bit.ly/mooiewind voor eenvoudige ontwerpregels.
  • Samen met de buurgemeentes, zelf de plan procedures doorloopt, op kosten van de gemeente.
  • Hard is tegen commerciële project ontwikkelaars, die met dealtjes met grondeigenaren en speculanten er een prive voordeel uit proberen te halen, ten kosten van de andere inwoners en het draagvlak. Blijf de eigen inwoners een voorkeurspositie geven, en lever ze niet uit via en aanbesteding aan de hoogst biedende
  • En daarnaast de inwoners stimuleert zich te verenigen in een lokale coöperatie.
  • Die coöperatie van inwoners (ze zitten in de driverseat) huurt een ontwikkelaar in, om het windpark te bouwen, en evt voor hen te exploiteren.

Natuurlijk is de duurzame stroom van de eigenaren, de inwoners, zij kunnen die zelf tegen kostprijs gebruiken, en de rest verkopen aan andere gebruikers. Bijvoorbeeld de gemeente, bedrijven en inwoners die niet mee wilden doen met het regionale windpark. Energie haal je bij je eigen mensen. Zo werkt het het beste. http://www.duurzamebrabanders.nl/Energie_haal_je_bij_je_eigen_mensen

Tegenkrachten tegen duurzame energie

Helaas heeft u een paar partijgenoten die als minister van EZ de duurzame ontwikkeling van ons land zo hard mogelijk hebben gefrustreerd, en nog. Ze subsidiëren de fossiele energie sector met 7 miljard per jaar, al jaren. Gemiddelde subsidie voor duurzame energie: 100 miljoen per jaar, ter vergelijking. Tegelijkertijd is de subsidie voor duurzaam zeer onzeker e, de subsidie voor fossiel rotsvast, zoals bank en investeerder het graag zien.

Tegelijkertijd is er een departement "Ruimte" in den haag, dat uit alle macht het landelijk gebied probeert te claimen als "windmolen vrij gebied". Waarom is onduidelijk, want met deze anti wind houding, verenigd in "mooi Nederland" veroorzaken ze alleen maar economische schade en toekomstige armoede in een gebied. Zo verhogen ze de kans dat onze landschappen eerder aan de zeespiegelstijging prijsgegeven gaan worden. Terwijl natuur en windparken juist heel goed samen gaan, zo kunnen natuurbeheerders zelf hun broek ophouden, ipv afhankelijk te zijn van steeds wisselende bestuurlijke regimes.

Door wel samen te werken met wind voorstanders, en landschapsarchitecten, zijn mooie en duurzame landschappen met windmolens te ontwerpen. Ook in Brabant. De Wieringermeer geeft op dit moment het goede voorbeeld.

Helpt u even mee het wetsvoorstel voor zelflevering of coproductie door de kamer te loodsen? Dan kunt u tegelijk uw partijgenoten in het kabinet, de ministers van EZ en Financiën aan het verstand te peuteren, dat een beetje minder energiebelasting uiteindelijk meer inkomsten oplevert. http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Coproductie_stroom_is_belastingvrij

Misschien moet u dat ook maar tegelijk vanuit de EU regelen, wellicht gaat dat sneller dan in Nederland. Ons land is eigenlijk bezet door fossiele energie grootmachten, zij dicteren wat de minister vindt en doet, al jaren. Vanuit de EU kunt u meehelpen ook ons land te bevrijden van die achterhaalde fossiele bezetting. Als je goed naar ons landschap kijkt en met een visuele bril, spaarzame lijnvormige windparken ontwerpt, kan er heel veel duurzame energie opgewekt worden, in het voordeel van het platteland en de regio, en eigenlijk het hele land.

Persoonlijke instellingen