Voorbeelden mooie en lelijke windparken

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

Is een windpark mooi of lelijk? Dat is een kwestie van smaak, zou je zeggen, toch zijn er ook objectief vast te stellen criteria die het ene windpark mooier maken dan het andere.

  • Het moet visueel mooi zijn ontworpen, voor de kijker in het landschap. Dat betekent enkele rijen windmolens, zodat het landschap met windmolens overzichtelijk blijft.
  • Voor en achter de rij, geen andere windmolens voor minstens 8 tot 10 km
  • De inwoners van het gebied moeten serieus kunnen participeren in het windpark en de weg er naar toe. In de praktijk zorgt de lokale overheid er voor dat deze serieuze participatie mogelijk is.

De weerstand bij burgers ontstaat omdat het landschap een collectief goed is. Misschien niet juridisch, maar wel in de beleving van de inwoners van het gebied. Doordat ondernemers en de meeste lokale overheden hun burgers buiten sluiten, ontstaat de weerstand.
Eigenaar zijn van een windpark, is ook belangrijk voor de waardering. Mensen die betrokken zijn bij een windpark, vinden het eerder mooi.

Op deze pagina een paar voorbeelden, met uitleg over waar je op moet letten. Dit zijn puur de visuele aspecten. Mooi of lelijk wordt mede bepaald of je zelf bij een windpark betrokken bent. Een windpark krijgt dan een specifieke betekenis. Ook dat is van belang of het mooi of lelijk is.


Nu hieronder de mooie en minder mooie plaatjes.

Inhoud

Eemmeerdijk

Mooi Windpark

Een lijnvorming windpark, de structuur en het stramien is helder. Het windpark staat (op de foto) op zichzelf de horizon naast het windpark is leeg. De bouwer heeft verder nog zijn best gedaan door de windmolens ieder een eigen pastel tint te geven. Dat kleurverloop zie je beter als je de weg achter de rij af rijdt. Echter, zo'n rij kun je het beste meer schuin bekijken dan precies langs de as van de rij, want dan zie je alle wieken door elkaar heen draaien. Wat de structuur weer vertroebelt.

Op de foto ziet het park er goed uit, echter rechts, buiten beeld is een nieuwe rij gebouwd, die een bocht in de A27 volgt, die rij staat eigenlijk te dichtbij.

A27 Flevoland

Mooi Windpark

Dit is minder mooi, als contrast met de enkele rij. Op de voorgrond de molens van Windpark A27 in Flevoland, de snelweg maakt hier een bocht naar links, richting Almere. Het probleem is dat er te veel andere windmolens te dichtbij staan, dat geeft een wanordelijk beeld. Die andere windmolens zijn ook als een soort raster in het landschap gezet, dat veroorzaakt het wanordelijke beeld. Toen die windmolens daar gezet werden, vonden de bouwers dat ze een mooie structuur hadden, maar hij was alleen op de kaart mooi, niet vanuit het landschap gezien.

Flevoland heeft hiervan geleerd, een deel van de molens op de achtergrond verdwijnt en nieuwe molens worden geconcentreerd in windpark Zuidlob.
A27 Flevoland gezien vanuit het Noorden naar het Zuiden

Mooi Windpark

Windpark A27 Flevoland gezien vanuit het noorden

  • Deze lijn volg der bocht in de A27
  • Maar voor het mooie is de bocht nog iets te kort, de windmolens op de voorgrond staan voor elkaar, pas verder weg zie je ze weer in een herkenbare structuur, dat is een minpuntje, het was beter geweest om deze lijn een veel flauwere bocht te geven, en niet precies de snelweg te volgen.
  • Een heel ander aspect van mooie windparken is hier zichtbaar, op de horizon links, zie je nog net de windmolens van windpark Eemmeerdijk. Dit is een groot - klein verhouding waarbij de windmolens aan de horizon niet meer storen, al zou het nog kleiner kunnen, en deze foto wat vertekend omdat hij met een matige groothoek is gemaakt. Op deze foto is de verhouding tussen voorgrond windmolens en en achtergrond windmolens goed genoeg. In het echt zou het nog wat beter kunnen. De afstand is ca 6 km, dat geeft aan dat een mooie onderlinge afstand nog wat groter moet zijn, bijvoorbeeld 8 tot 10 km.Bottom

Detail van bovenstaande foto. Zie je de windmolens aan de horizon? Zijn ze voldoende klein (ver weg) in vergelijking met de windmolens op de voorgrond?


Mooi windpark zoals ze er heel veel zullen komen

Mooi Windpark

Zoals deze zullen er veel windparken aan de horizon verschijnen, een enkele rij windmolens. Op de voorgrond het gewone landschap. Dit is een poldergebied waar je ver weg kunt kijken. In oudere gebieden ligt de horizon meestal dichterbij, daardoor zijn windmolens minder zichtbaar. Er zijn in oudere gebieden meer wegen, laanbomen en meer bosjes in het landschap, windmolens zullen in oudere gebieden minder zichtbaar zijn.

Merk op dat de windmolens niet spierwit afsteken, omdat de zon niet overal even fel schijnt.
A6 windpark, een lange rij

Mooi Windpark

Achter deze dijk komt in de verte het windpark Noord Oost Polder, langs de dijken van die polder. Urkers kijken meer uit op dit windpark langs de A6 dan dat ze het windpark langs de NOP dijken zien. Dat NOP park bestaat echter gedeeltelijk uit 3 rijen windmolens naast elkaar, dat is minder mooi. Er zullen echter maar weinig mensen een blik op dat windpark werpen, omdat er weinig mensen binnen zicht afstand van dat windpark wonen, en de A6 gaat verderop maar langs een klein stukje van dat park. En dat kleine stukje is weer slechts 1 rij dik.
Meer foto's volgen, ze mogen vrij gebruikt worden, met bronvermelding "foto Henk Daalder, Duurzame Brabanders"

Persoonlijke instellingen