Duurzame Green Deals voor het Top Team Energie

Uit Duurzame Brabanders

Versie door Henk Daalder (Overleg | bijdragen) op 29 mei 2011 om 12:46
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Green Deal voorstellen op deze pagina zijn ontstaan na een analyse van de weerstandspunten bij de overheid en in de maatschappij. Deze deals raken de kern van de weerstand, daardoor zijn ze het effectiefst, in vergelijking met andere voorstellen die vooral geld kosten en uiteindelijk niet blijken te werken. EZ heeft een pot met 5 miljard voor bedrijven die meedoen met een bedrijfs Green Deal, dat zal net ze weinig vooruitgang opleveren als het falende innovatieplatform.

De lijst hieronder kan nog langer worden, ook na de deadline van 1 juni 2011. Wat je hier publiceert, blijft staan, en wordt niet vergeten door EZ, ook al legt EZ het in de la "duurzaam, niet aankomen".

We, burgers en ondernemers, zullen Nederland toch zelf duurzaam gaan maken, samen met de EU, de Nederlandse overheid is vooral bezig met zijn verslaving aan fossiele inkomsten en belangen.

Door jouw Green Deal hier te presenteren kun je het blijven aanpassen en synergie zoeken met andere Green Deals. En natuurlijk geïnspireerd worden door die andere Green Deals. CSV, Creating Shared Value Bedrijven en organisaties met een bredere visie, verdienen zelf meer, en creëren meer waarde in hun omgeving. Lijkt een beetje op Philips toen het nog echt groeide en innoveerde.

Bedenk dat er weer verkiezingen komen waar partijen weer gaan kijken hoe ze die 70% van de Nederlanders die wel duurzaam willen worden, voor zich kunnen winnen, jouw Green Deal zou zomaar in een partij programma kunnen terug komen.

Inhoud

Zelflevering of Coproductie van duurzame stroom is belastingvrij

Leden van een coöperatie die een windpark of grote gemeenschappelijke zonnestroom installatie exploiteren, mogen de stroom daar uit, thuis gebruiken, zonder daar BTW en Energie belasting over te betalen. De staat compenseert dat met meer duurzame werkgelegenheid, en inkomsten uit dienstverlening. Straks is energie toch gratis, maar betaal je wel meer dienstverlening en wellicht financieringskosten. Dis is het begin van een onontkoombare beweging. Energiebelasting gaat toch verdwijnen.

Bovendien is deze deal een correctie op het capaciteitstarief, dat is een soort wegenbelasting voor het elektriciteitsnet, maar burgers mogen hun eigen stroom niet over deze "stroom-weg" vervoeren. Gezinnen betalen elk jaar tussen de 250 en 1700 EUR aan deze belasting, maar hebben huisarrest voor hun stroom. Bovendien gaan gezinnen elk jaar 80 EUR extra betalen om een extra kabel tussen Engeland en Duitsland te betalen, een kabel waar ze zelf helemaal niets aan hebben.

Met Zelflevering of Coproductie maak je stroom voor je eigen regio, waardoor het belang van dergelijke kabels juist minder groot is
Zo hou je het geld voor energie in de eigen regio

Zie Coproductie stroom is belastingvrij

Maak eerst een regionaal windparken ontwerp

De kavels uit dat regionale windpark ontwerp kunnen verkocht worden aan een commerciële windpark ontwikkelaar, of benut worden door de inwoners zelf.
Zie de aanpak Waarde creëren met een regionaal windplan

  1. deal: Als inwoners de kavels zelf benutten om een eigen windpark te bouwen, is er geen SDE subsidie nodig.
  2. deal: Doordat het ontwerp in een keer voor de hele regio wordt gemaakt, is het draagvlak groter en gaan de procedures veel sneller. Als de gemeente de inwoners zo een voorkeurspositie geeft, krijgt ze eerder WOZ inkomsten uit de windmolens. Grondeigenaren kunnen in de gemeenschap een groen imago verwerven, of een vrekkig, als ze proberen de huur opbrengst te veel te maximaliseren.
  3. deal: Voor de hele regio gelden dezelfde ontwerpregels, zodat het landschap er optimaal uit blijft zien. Waarde creëren met een regionaal windplan
  4. Kortom, windparken bouwen zonder gelazer


Natuurbeheer financieren met windparken in die gebieden

Wegens de bezuinigingsdoelstelling van het CDA VVD kabinet van 18 miljard, worden processen van natuurbeheer en EHS uitbreiding of completering, stilgezet, omdat dat rijksuitgaven bespaart.

Maar in die gebieden kan vaak heel goed een windpark, dat geld oplevert voor het natuurbeheer. Ga dat dan ook doen. Een voorbeeld is windpark Dieren-Apeldoorn, of Renkum-Ede-Barneveld
Een overzicht van nu al meer dan 10 mogelijke plaatsen.

De deal zit hier ook in betere natuur. Windparken in de natuur, moeten met "de hand aan de kraan" worden geëxploiteerd. De Mogelijke invloed op de natuur wordt gemonitord door de natuur volgens een observatie en meetprogramma in de gaten te houden en er over te rapporteren. Staat al in de wet. Waar wachten de natuur organisaties op? Minister geef ze deze opdracht, in het landsbelang.

Draagvlak Fonds voor Cooperatieve Projectontwikkeling

Een risico dragend fonds waar coöperatieve "projecten voor duurzame energie" geld kunnen lenen voor hun windpark of zonnestroom project. Het fonds wordt gevuld door overheden, banken en pensioenfondsen, en, afhankelijk van de afgesproken regeling, terugbetaald door deelnemers in de lokale windparken of de opbrengst uit de gebouwde windparken. Op deze manier halen banken en pensioenfondsen hun rendement op de lange termijn, en hebben de deelnemers, burgers in de regio, goedkopere energie, dan nu van commerciële energiebedrijven.

Wat nodig is:

  • ondernemende burgers die samen een lokale coöperatie opzetten, of daar lid van worden
  • een rijksoverheid die de condities eerlijk en stabiel houdt, en dit fonds mogelijk maakt.
  • lokale overheid die zijn eigen burgers voorrang geeft, boven commerciële bedrijven, en bereid is samen te werken met buur-gemeentes en de provincie. Die commerciële bedrijven worden vervolgens ingehuurd door de professioneel ondersteunde burgers, en krijgen natuurlijk betaalt voor hun diensten.

Meer op Draagvlak Fonds voor Cooperatieve Projectontwikkeling

Persoonlijke instellingen