Hoofdpagina

Uit Duurzame Brabanders

Versie door Henk Daalder (Overleg | bijdragen) op 30 nov 2015 om 21:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Duurzame energie is gratis en voor iedereen beschikbaar, maar je moet het zelf pakken

Energy and persistence conquer all things
Benjamin Franklin

Deze website gaat Brabanders organiseren om hun eigen regio duurzamer te maken.

Nieuwste pagina's


Ben je bezig met een actie, presenteer hem dan hier.

Voorbeelden van duurzame acties (behalve jouw voorstellen!) zijn:

  • Mooie windpark varianten uitkiezen op de dag van de duurzaamheid
  • Coöperatieve lokale duurzame energie zo gemakkelijk mogelijk maken, door elkaars kennis te gebruiken. Vind het wiel niet opnieuw zelf uit, probeer anderen te vertrouwen die het al eerder deden.
  • Regionale windpark plannen ontwerpen, zodat het Duurzame Brabantse land er nog steeds even mooi uitziet, als er hier en daar windparken staan.
  • Heb je een positieve visie op onze duurzame toekomst, laat je inspireren door anderen en blijf de toekomst verbeteren. Door hem op te schrijven.

Hier staat een korte gebruiksaanwijzing, meedoen is heel simpel.

Is je inzending voor het topteam energie even genegeerd? presenteer het hier: Duurzame Green Deals voor het Top Team Energie

Informatie: Henk.Daalder at guldenlijn.nl

Waarde creëren met een regionaal windplan, Waardevolle Wind

Maak voor zowel West als Oost Brabant een regionaal windparken ontwerp. Los van al lopende projecten. Met de opzet om een visueel mooi ontwerp voor het landschap met windparken te maken. Pas in dat onafhankelijke windpark ontwerp alleen enkelvoudige rijen windmolens toe. Hou voldoende ruimte tussen de rijen zodat er altijd een duidelijke verschil is tussen windmolens op de voorgrond en op de achtergrond.

Deze aanpak is ook gevolgd voor de Wieringermeer.

Als het windplan er is, kunnen kavels worden uitgegeven aan initiatiefnemers. De kavels kunnen ook verkocht worden, of ingeruild tegen een aandeel in het project voor de inwoners van de regio.

Actieve burgers krijgen invloed en voordeel

Het mooiste is als de inwoners samen investeren in een coöperatief windpark, hun eigen windpark. Daarmee wekken ze vervolgens hun eigen stroom op, die ze tegen kostprijs krijgen. Een gezin dat 3 tot 5000 EUR investeert heeft daarna bijna gratis stroom, alleen de kosten van dienstverlening blijven dan nog over. Zo blijft het geld voor energie in de eigen regio. Ipv een kWh tarief van 21 cent wordt het 2 tot 5 cent.
Het windpark is dan ook niet meer afhankelijk van subsidie, de inwoners van de regio bepalen zelf hoe groot hun windpark wordt, waar het komt en wanneer.
Deze lage prijs is alleen haalbaar als burgers zelf actief worden. Als ze consument blijven, betalen ze de commerciële tarieven en gaat het voordeel naar de commercie.
Door als burger zelf actief te worden, krijg je ook invloed op het landschap. In ons landschap zullen hoe dan ook windmolens gebouwd worden. De vraag is alleen wie krijgt daar het voordeel van, de commerciële wind cowboys, die de politiek plat lobbyen om hen de winst geven?
Of de burger die zelf in de regio woont?

Hoeveel windpark past er eigenlijk in jouw regio?

Wil je meedoen met deze spannende tocht, meld je belangstelling bij http://www.pakdewind.nl

Kijk ook op Duurzame Buren voor individuele inspiratie.

Projecten

Persoonlijke instellingen