Nationaal industriebeleid bij een afwezige overheid

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

In 2010 deed de Volkskrant een serie "waar verdient Nederland in 2040 zijn geld mee?" Een rij innovatieve bedrijven werden beschreven, allemaal beta achtige activiteiten.

Wat opviel was de afwezigheid van nationaal industriebeleid. Als beginnende of doorstartende ondernemer ben je natuurlijk zelf hard met je bedrijf, kennis, produkt en je klanten bezig. Maar de journalisten van de Volkskrant hadden wel even breder mogen kijken. Wellicht deden ze dat maar zagen ze niets van een nationaal industriebeleid.

Is er een onderliggende nationale strategie? Of is het gewoon ieder voor zich, zoals in een ontwikkelingsland.


  • Is het dan ook niet slimmer als de individuele bedrijven zich een beetje organiseren?
  • Samen een nationaal industriebeleid gaan formuleren, zonder overheid.
  • Zijn er green deal onderwerpen
  • Is de arme landen strategie slimmer, doe het vanuit het buitenland, en stuur geld naar huis.

Wat is er echt aan de hand

De kern van het probleem is de onbetrouwbare overheid, waarom steekt de overheid geen vinger uit naar waardevolle bedrijven die worden opgekocht door bijvoorbeeld chineze bedrijven of zweedse energie bedrijven. Wat brengt EZ er toe subsidie voor nationaal herstel in de crisis van 2008/9 aan een buitenlandse bedrijf te geven?

Wantrouwen onder ambtenaren, daardoor ze te weinig kennis van zaken krijgen, en daardoor erbarmelijk slecht beleid bedenken of toestaan. Zo worden beleidsmakers bevattelijker voor de invloed van lobby voor buitenlandse belangen. Waardoor ze NL belang onderwaarderen of zelfs schaden.

Meer Transparantie als aanpak voor een beter industriebeleid

Meer transparantie over wat EZ doet en hoe daar de gedachten en plannen zich ontwikkelen, is een oplossing. Dan hoeft het niet te gaan over voor NL foute of goede deals, maar het toetsingskader en de kennis van dit land en zijn bedrijvigheid.

Kortom, iets meer positieve invloed dan slechts de kleur van het puntje op de i
Voor een beter en welvarender Nederland.

Laat ambtenaren maar zelf toekomstvisies schrijven en publiceren, wellicht anoniem, over hoe zij denken dat de overheid de welvaart in Nederland kan verbeteren. Natuurlijk moeten ze er bronvermeldigen bijgeven als ze leunen op andermans of buitenlandse tips. Geen schande zolang het maar transparant is.

Dan kan iedereen die toekosmtvisies, ook transparant, beoordelen en becommentarieren. Want de lezers zullen aan dat mogelijke beleid die welvaart moeten realiseren.

Meer beta mensen op EZ

Tip voor EZ: ga veel meer beta mensen aannemen, want de toekomst van NL is met beta onderwerpen. Beta mensen op EZ snappen dan meer van waar de maatschappij mee bezig is, dat geeft minder onderling wantrouwen op EZ, want iemand uit hun midden kan dan uitleggen hoe iets in elkaar zit.

Persoonlijke instellingen