Participatie Patronen voor duurzame energie

Uit Duurzame Brabanders

Versie door Henk Daalder (Overleg | bijdragen) op 3 jan 2012 om 14:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Participatie Patronen op het Wiki van Duurzame Brabanders zijn hier gegroepeerd naar het niveau waar je ze kunt benutten. Het is open source informatie, gebruiken met een link naar deze pagina.


Waarom is participatie belangrijk?
Omdat er veel maatschappelijke onrust is en het democratisch stelsel tegen grenzen aanloopt. De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen daalt gestaag verder. Dit is een probleem voor zowel ‘gevestigde’ partijen als nieuwkomers. Burgerparticipatie vervangt uiteraard niet de representatieve democratie en is geen panacee voor alle problemen. Wel zijn het actief laten meedenken van inwoners en het maatschappelijk initiatief onmisbaar; niet alleen af en toe meepraten maar echt (mee)doen!

Denk als burger vooral niet dat "de overheid" die participatie wel zal regelen, dat doen ze niet. Veel overheden en de politiek dienen de bestaande (bedrijfs)belangen.

Kom zelf in actie en begin met het zelf te regelen. Burgerschap is meer dan af en toe stemmen en de consument spelen. Zeker in een samenleving waar de politiek het liefst zo veel mogelijk aan "de markt" over laat. "De markt" ziet jou als bron van zijn winst. Daarom moeten we als burgers zelf maatschappelijke organisaties oprichten en steunen. De techniek is simpel, het is een kwestie van organiseren en investeren.

Burgers financieren het goedkoopst, bedrijven het duurst
Veel ambtenaren en politici denken in het huidige neoliberale klimaat dat bedrijven duurzame energie projecten moeten financieren. Maar windparken op het land zijn risico arm, dus uitstekende en veilige doelen voor financiering door burgers en pensioenfondsen. Burgers hebben ook de laagste financieringskosten, zij krijgen geen spaarrente op het geld dat ze in een windpark investeren. Bedrijven die geld lenen moeten veel hogere rente aan de bank betalen of aan hun aandeelhouders.
Daarom leveren windparken op het land goedkopere stroom dan wanneer bedrijven dat met de bank financieren. Helaas staan ambtenaren en politici zo ver van de samenleving af dat ze nog niet beseffen dat een windpark in de regio altijd een sociale onderneming moet zijn.


Maak je keuze:

Inhoud

Burgers en Coöperaties

Participatie Patronen voor Gemeentes

Participatie Patronen voor Provincies

Participatie Patronen voor de Rijksoverheid


Veel burgers, ambtenaren en bestuurders zijn continu bezig nieuwe participatie instrumenten te bedenken. Dat hoort bij hun rol, om de samenleving beter te laten werken. Zie je nieuwe instrumenten of variaties? Laat het weten met een email naar daalder at guldenlijn.nl

Persoonlijke instellingen