Toekomstvisies beginnen met een idee

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

The true sign of intelligence is not knowledge but imagination
Albert Einstein

Toekomstvisies, we hebben er nog veel te weinig van. Daarom bepalen anderen wat er in dit land gebeurt.

Met een eigen toekomstvisie kun je bijdragen en meesturen aan de toekomst. De toekomstige werkelijkheid begint met een idee, van jou.

Zo'n idee voor de toekomst, moet je natuurlijk niet geheim houden, maar naar buiten brengen of publiceren. Al of niet anoniem. Dat kan hier op dit wiki.

Wil je het anoniem houden, mail je toekomstvisie dan aan henk.daalder at guldenlijn.nl Je kunt het daarna eventueel zelf verbeteren als je weer een nieuw of aanvullend idee hebt. Geloof me, de toekomst staat nooit stil en is steeds verder te verbeteren.

De toekomst is wat jij er van maakt.

Wie bepaalt de toekomst eigenlijk?

Er zijn mensen die denken dat de regering de toekomst van Nederland bepaald. Dat lijkt soms zo omdat volksvertegenwoordigers en bestuurders soms praten over plannen voor de toekomst. Maar die plannen zijn altijd door anderen gemaakt, mensen die kijken naar wat kan, en wat "er gevonden wordt" in dit land. En vooral worden die plannenschrijvers bestookt door lobbyisten. Zo komen de plannenschrijvers achter "wat men er van vindt".

Bijna altijd echter, zijn er andere mensen in de samenleving die veel beter weten dan de lobbyisten of de ambtenaren, wat de meest handige of gewenste toekomst is.

Daarom ben je hierbij uitgenodigd een of meerdere toekomstvisies te schrijven, in dit geval over duurzame thema's.

De "officiƫle" plannen schrijvers maken daar graag gebruik van. Als het goed gaat, ontstaat zo een realistischer en diverser beeld van de toekomst.

Vrijheidsgraden in de toekomst

Niet elke aspect of onderdeel van wat er gaat gebeuren is even gemakkelijk te realiseren of te voorspellen. Het is bijvoorbeeld slechts een keuze hoe groot de tweede kamer is. Maar vooral bij duurzame ontwikkeling, zijn veranderingen meer beperkt doordat de techniek de meest waarschijnlijke richting aan geeft. Fossiele brandstoffen gaan op raken, dus duurzame bronnen moeten in gebruik genomen worden. Daarom is het volstrekt logisch dat elektrische auto's een grote kans maken om mainstream te worden, want ze rijden op duurzaam opgewekte stroom, bijvoorbeeld.

De manier waarop en de snelheid waarmee elektrische auto's populair worden is weer een keuze. En daar kan iedereen met een eigen visie op de toekomst anderen inspireren.

Ook bij energie werkt dit zo, het staat vast dat in de nabije toekomst steeds meer duurzame bronnen benut zullen worden, en het is bekend dat die decentraal beschikbaar zijn. De zon schijnt voor iedereen, en de wind waait voor iedereen, waar je ook woont.

Maar de manier waarop en waar we die zonnepanelen en windmolens gaan bouwen, dat is weer een keus.

Hoe? Dat mag jij zeggen. Schrijf het op, zet het ergens on line, laat het weten. Zo zetten we veranderingen in beweging.

Begin met een korte krabbel of schets van de toekomst

Zo'n beginnetje kun je daarna verder verbeteren of uitwerken, met een eigen account.
Bedenk dat positieve visies veel meer invloed hebben dan negatieve, maar dat is slechts een tip. Het gaat om jouw visie voor de toekomst.

Met vertrouwen in de toekomst en vertrouwen in jouw idee.

Henk Daalder

Persoonlijke instellingen