Zonnecooperatie

Uit Duurzame Brabanders

Ga naar: navigatie, zoeken

Een zonnecoöperatie is een groep buurtbewoners die samen een of meerdere daken in de buurt exploiteren met zonnepanelen, en de stroom daaruit zelf, in eigen huis verbruiken

Inhoud

Wat heb je nodig?

  • mensen in de buurt die bijv 500 tot 1000 EUR willen investeren in een grote zonnestroom installatie.
  • een gebouw met een geschikt dak, ergens in de buurt.
  • organiserend vermogen in eigen kring, de coöperatie, al of niet formeel gekozen in het coöperatie bestuur.
  • overeenkomst met de lokale netbeheerder dat die de gezamenlijk opgewekte stroom administratief verrekend met de deelnemers, naar de grootte van hun kavels

Het dak van een zonnestroom coöperatie

De eigenaar van het dak moet natuurlijk bereid zijn om het dak te verhuren. Zelf kan hij er ook in deelnemen, dat is handig als leden vertrekken en er zijn geen vervangers. De verhuurder kan dan dat kavel overnemen. Het idee is echter dat iemand die vertrekt uit de wijk, zijn kavel in de zonnestroom installatie houdt of overdraagt aan de volgende bewoner van het huis waar hij uit vertrekt.
Voor de gebouw exploitant ontstaat zo een extra band tussen de buurt en het gebouw.

De rol van de netbeheerder

Stroom koop je van een van de vele energiebedrijven, daar waar je een stroom contract hebt. Dat kan jaarlijks wijzigen. De meter in de meterkast bepaalt in principe hoeveel stroom je moet afrekenen met het energiebedrijf. Heb je zelf zonnepanelen op het dak, dan kan die meter al uit zichzelf achteruit draaien. Of je hebt een tweede telwerk dat de stroom telt die terug naar de kabel in de straat gaat

Bij een zelf achteruit lopende kWh meter trekt die zelf al de zelf opgewekte stroom af van wat je gebruikt. Bij een apart telwerk doet de netbeheerder dat.

De netbeheerder doet jaarlijks een meter opname. Als de meter bij een lid van een zonnecoöperatie wordt opgenomen, dan doet de netbeheerder nog een stapje extra. Bij de gezamenlijke zonnestroom installatie hangt een enkele kWh meter, die aangeeft wat de installatie dat jaar heeft opgeleverd. Die hoeveelheid wordt verdeeld over de kavels van de leden.

De netbeheerder neemt dan de meter thuis op, en trekt daar de opbrengst van het kavel af. Die hoeveelheid kWh gaat naar het energie bedrijf waar het lid een stroom contract heeft.

Als het lid ook een eigen zonnestroom installatie op het eigen dak heeft, dan wordt die opbrengst er natuurlijk ook afgetrokken, als dat al niet automatisch gebeurt.


De levensfasen van een zonnestroom cooperatie

Het begint met een intentie verklaring tussen de potentiële coöperatie en de eigenaar van het dak dat ze het dak gaan huren, voor een bepaalde tijd, minstens 10 jaar, liefst 25 jaar

De coöperatie wordt opgericht en gaat leden werven.

Vervolgens gaat de coöperatie aan de slag met offertes van aanbieders van zonnepanelen. Bijvoorbeeld http://www.wijwillenzon.nl is nu een interessante aanbieder. Daarnaast moet een installateur gekozen worden die de installatie aanlegt en beheerd, of die bereid is met actieve buurtbewoners samen te werken om zo de kosten te drukken.

Er wordt een contract of afspraak met de netbeheerder gemaakt over de coproductie regeling.

De installatie wordt aangelegd.

Leden krijgen jaarlijks een afrekening van hun eigen energiebedrijf,met een lager aantal kWh dan op hun eigen meter staat. En ze krijgen een overzicht van de opbrengst de cooperatieve zonnestroom installatie, en wat dat voor hen aan korting betekent.

Leden vertrekken en dragen hun kavel over aan iemand anders. Nieuwe leden komen er bij en nemen een kavel van iemand anders over.

Er komt een moment dat de installatie wordt ontmanteld

Risico

Nederlandse regeringen zijn de laatste 20 jaar berucht geworden om hun wisselvallige beleid voor duurzame ontwikkeling. Onbetrouwbare partners dus. Daarom is het goed te volgen wat Haagse bestuurders van plan zijn met deze costructie.

Volgens de elektriciteitswet is het een toegestane constructie http://bit.ly/co-productiestroom-is-belastingvrij Er is echter enige onduidelijkheid of onzekerheid over de Energiebelasting door de vorige minister van EZ. De regeling moet nu nog een keer wettelijk worden vastgelegd in een initiatiefwet van Diederik Samsom van de PvdA.

Vanwege dit risico is het verstandig de kavel grootte te beperken tot 500 tot 1000 EUR, maar dat is een afweging die iedereen zelf kan maken.

Persoonlijke instellingen